Nu kan du glömma Facebook, SMS, e-post och allt vad det heter, åtminstone medan du kör bil. Det ska den nya skärpningen av lagen angående användande av kommunikationsutrustning när du kör bil se till. Däremot kommer du fortfarande kunna hålla ett samtal, så länge du håller tassarna borta från mobilen vill säga!

Så här skriver Näringsdepartementet om förbudet

Ändringen innebär att en förare inte får använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning på ett sådant sätt att hen håller den i handen. Förbudet mot att hålla utrustningen i handen gäller utan att det behöver göras en prövning av om användningen påverkat framförandet av fordonet negativt.

Gäller detta även komradio undrar många av våra kunder?
– Ja, det gäller all typ av kommunikationsutrustning enligt Transportstyrelsen.

Vad kan hända om jag bryter mot förbudet?
–  Lagen är mycket hårdare än vad många tror, du kan få böter och bli av med körkortet och om du nyligen har tagit körkort, kan du behöva göra om uppkörningen.

 

Några tips för att enklare följa lagen

1. Koppla telefonen till bilens befintliga ljudsystem

De flesta lite modernare bilar har idag redan ett inbyggda system för att kunna ta emot samtal via bilens högtalare. Har du inte lärt dig att parkoppla din mobil med ditt bils system ännu, så kan det vara hög tid att lära sig det nu. Instruktioner på hur du kommer igång bör stå i bilens instruktionsbok, annars finns det mesta om man söker på t ex You Tube. Träna gärna på att ta emot och ringa samtal ett par gånger i stillastående läge för att slippa förvirringen som kan uppstå när man är ovan med vilka knappar/reglage som styr vad. ljudkvalitén kan dock variera väldigt mycket mellan olika bilar/system, både för mottagare och uppringare.

Minus: Finns inte i alla bilar. ljudkvalité kan variera. Kan kännas lite krångligt till en början och kan kräva lite träning. Parkopplingen kan variera i stabilitet vid i/ur stigning.
Plus: Billigt om det redan finns i bilen.

2. Använd ett Bluetooth-headset av hög kvalité

Ett headset som kopplar ifrån sig, har dålig batteritid eller håller allmänt dålig ljudkvalité är bara störande och ökar chansen till att det hamnar och i den där ”bra-att-ha-byrålådan” som du har i hallen, sedan blir det liggandes där… Ett headset av lite bättre kvalité har oftast mindre tendenser till att strula och har också oftast en bullerdämpande mikrofon, vilket gör att den man pratar med får en helt annat upplevelse av samtalet, då det dämpar ljudet från väg/motor och annat bakgrundsljud markant. Tack vare röststyrning och snabbknappar på headsetet för att svara/lägga på samt höja/sänka volymen kan du hålla labbarna borta från telefonen. En annan uppenbar fördel är förstås också att hedsetet även går lika bra att använda framför datorn eller på andra platser.

Minus: Kräver laddning.
Plus: Bra ljud både in och ut. Kan användas både i och utanför bilen.

Meny