Vi har många års erfarenhet av montering och service av godkända alkolås.
Flertalet av StjärnaFyrkants butiker är certifierade för att sälja och installera villkorade alkolås. Vi arbetar med detta dagligen, så du är i trygga händer.
Hos oss kan du välja mellan att köpa utrustningen eller nyttja den som en tjänst mot en fast månadskostnad. Nyttjas den som tjänst har vi bakat in i priset att låset monteras ut och lämnas tillbaka efter periodens slut.
Det första du behöver göra är att ansöka om alkolås hos Transportstyrelsen. Efter godkännande bokar du tid med oss, så tar vi hand om resten!
Oavsett om ditt alkolås är monterat hos oss, någon annan eller på annan ort så kan du vända dig till oss för service eller bortmontering. Det kan vara praktiskt, när man exempelvis är ute och reser! Vi arbetar med de flesta godkända alkolåsen som finns på marknaden.
Du ansöker om körkort med villkor om alkolås genom att skicka in en ansökan till Transportstyrelsen. Ansökan består av en viljeförklaring och ett läkarintyg.
Läkarintygen ska vara utfärdade av en läkare med specialistkompetens i psykiatri eller annan specialistkompetent läkare med god kunskap om och erfarenhet av missbruksfrågor. Du kan till exempel kontakta sjukvårdsupplysningen eller närmaste vårdcentral för att höra om en sådan läkare finns i närheten av dig.
Du måste installera och serva alkolåset vid ett serviceställe som är anvisat av någon av de leverantörer vars alkolås Transportstyrelsen har godkänt. Leverantören måste också vara ansluten till Transportstyrelsens tekniska system för att överföringen av uppgifter från alkolåset ska fungera.
Hur ofta måste jag åka till ett serviceställe och kontrollera/tömma låset?
Du måste kontrollera och serva alkolåset minst var 6:e månad. Service måste också ske vid andra tillfällen än var 6:e månad om du inte följer föreskrivna krav om alkolåsets användning och t.ex. försöker starta fordonet trots att du har druckit alkohol. Du måste också kontrollera och serva alkolåset tidigast tre månader och senast två månader före villkorstidens slut. Vid samtliga servicetillfällen överförs uppgifter från alkolåset till Transportstyrelsen. Om inte uppgifter överförs vid de tillfällen som krävs kan alkolåsvillkoret undanröjas.
Leverantören ska kontrollera och genomföra förebyggande service av alkolåset var sjätte månad (samtidigt som tömning av datalogg). Den kontrollen genomförs på ett serviceställe som du är skyldig att ta kontakt med. Om ett alkolås krånglar är leverantören skyldig att snarast åtgärda problemet. Du förbinder sig att följa leverantörens anvisningar för skötsel av alkolåset.
Du som har villkor om alkolås har också ett ansvar för att sköta alkolåset enligt de föreskrifter och regler som ställs upp.
Nej. Körkortet med villkor om alkolås är endast giltigt i Sverige.
Du som har ett EES-körkort och som är permanent bosatt i Sverige kan ansöka om villkor om alkolås. Om du får bifall på din ansökan kommer ditt EES-körkort bytas ut mot ett svenskt när körkortet med villkor om alkolås utfärdas. Vid slutet av villkorstiden skickas en grundhandling hem till dig. För att ett nytt svenskt körkort utan villkor om alkolås ska kunna utfärdas måste grundhandlingen ha kommit in till Transportstyrelsen och godkänts. Det är därför viktigt att du skickar in grundhandlingen så fort som möjligt för att undvika glapp i ditt körkortsinnehav.
Alkolåset är personligt. Du får alltså endast köra det fordon som har ditt lås installerat. Möjligheten att få körkort med villkor om alkolås gäller alla körkortstyper, även A och AM. Det gäller dock inte för förarbevis eller traktorkort. Det är tillåtet att ha alkolås i flera fordon samtidigt. Den som har ett förarbevis för moped klass II eller snöskoter eller terränghjuling som inte är återkallat får köra sådant fordon utan alkolås i Sverige.
Det är möjligt att flytta alkolåset till en annan bil. Observera att låset måste vara godkänt för det nya fordonet och att bytet enbart får utföras av en av leverantören godkänd verkstad.
Vid flera underkända utandningsprov kommer det att krävas service av alkolåset. Samma sak gäller om utandningsprov inte lämnas under färd. Vid service skickas uppgifter ur alkolåsets logg till oss som får kännedom om att du försökt köra fordonet med alkohol i utandningsluften. Om du inte genomför service inom föreskriven tid går fordonet inte att starta, utan får bogseras eller bärgas till en alkolåsverkstad för att alkolåsets blockering ska kunna hävas. Underkända utandningsprov kan både få konsekvenser för fortsatt körkort med villkor om alkolås och för att få tillbaka körkortet efter villkorstiden.
Ja, det är möjligt. Därför är det viktigt att följa alkolåsleverantörens instruktioner om hur du ska använda alkolåset. Detta är mycket viktigt att komma ihåg eftersom du som är registrerad för alkolåset ansvarar för alla utandningsprov som registreras i alkolåsets minne och det kan påverka det fortsatta innehavet av körkort.
Alkolåset är personligt för dig. Det betyder att du också är personligen ansvarig för alla blås i låset, oavsett vem som blåst. Detta innebär att andra får köra fordonet, men du är ansvarig för vad som sker med låset.
Du som har körkort med villkor om alkolås måste inte ta om ditt körkort vid villkorstidens slut. Det är under förutsättning att villkoret om alkolås inte undanröjs på grund av misskötsamhet under villkorstiden.
Du som inte har villkor om alkolås och istället får ditt körkort återkallat mer än ett år måste ta om ditt körkort. Du som har ett körkort med prövotid och får detta återkallat måste ta om sitt körkort oavsett.